Miljörörelsen vill inte se någon avverkning i området Foto: Torbjörn Påhlman

Miljörörelsen kräver att regeringen stoppar avverkningarna i Ore skogsrike

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal miljöorganisationer kräver nu att regeringen stoppa Sveaskogs avverkning i Ore Skogsrike.

Det är bland annat Naturskyddsföreningen och Greenpeace som kommer med kravet och låta utföra en oberoende art och nyckelbiotopsinventering.

– Det finns inte så många sådana här områden kvar. Jag tycker att Sveaskog som svenska folkets skogsbolag borde kunna bättre, säger Margareta Wikström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Rättvik.

Avverkning i Ore skogsrike

”Behövs sammanhängande skoglandskap”

Miljöorganisationerna skriver i sitt brev till regeringen att det behövs stora sammanhängande skogslandskap för att långsiktigt bevara de arter som finns i livskraftiga bestånd, vilket är nödvändigt om de långsiktiga miljömålen ska kunna uppnås,  och ” att det är en skandal att skyddsvärda skogar avverkas av staten...., såsom i Ore skogsrike”. 

– Sveaskog har för dagen inga planer på att ändra i sina planer för avverkningar i området, säger Anders Almäng, områdeschef för södra Norrland.

– Det är inte så höga naturvärden där att området ska skyddas i sin helhet, säger Anders Almäng till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avverkning i Ore skogsrike

Mer i ämnet