I april kom beslutet att Sebastian Kirppu måste sluta med sina inventeringar av rödlistade arter. Foto: SVT

Förbudet mot Sebastian Kirppus inventeringar kan vara olagligt

Publicerad

Länsstyrelsen Dalarnas beslut att stoppa skogsbiologen Sebastian Kirppu från att inventera djur och växtarter på sin fritid strider mot lagen. Det skriver nu fackförbundet ST i en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Landshövding Ylva Thörn bestämde i april i år att Sebastian Kirppu, som är anställd som naturbevakare vid länsstyrelsen, var tvungen att sluta med de inventeringar som han gjorde på sin fritid.

Länsstyrelsen skrev i sitt beslut att hans miljöengagemang på fritiden riskerar att resultera i bristande förtroende för länsstyrelsen.

Sebastian Kirppu sa då att han inte delade landshövdingens åsikt: ”I ett demokratiskt och fritt samhälle får man göra det man vill på sin fritid så länge man följer lagen.”

Nu tar alltså facket rättslig strid i frågan och riktar en stämningsansökan mot staten. Facket anser inte att Kirppus miljöengagemang på fritiden kan skada länsstyrelsens anseende.

Fakta: Sebastian Kirppu

Sebastian Kirppu från Granberget jobbar till vardags som fältinventerare på Länsstyrelsen Dalarna. Han har blivit känd som en förkämpe för bevarandet av de få delar av gammal skog som finns kvar i landet.

Han har bland annat varit inblandad i kampen för bevarandet av skogen i Ore skogsrike norr om Rättvik.

Kirppu har tidigare valts till årets miljöhjälte hos Världsnaturfonden och var år 2014 en av sommarpratarna i P1.

I mars 2018 fick han Kungliga vetenskapsakademiens pris: ”För hans hängivna arbete med folkbildning om skoglig naturvård och opinionsbildning för bevarandet av för djurlivet värdefulla skogsbiotoper”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.