Det är Naturvårdsverket som beslutar om förslaget går igenom. Foto: Heiko Junge/TT

Förslaget från Länsstyrelsen: fler vargar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen lämnade länsstyrelserna i det mellersta förvaltningsområdet, där i bland Dalarna, ett förslag om fördelningen av varg över länen. Och Dalarna får enligt det förslaget en något större andel den här tidsperioden än förra.

Förslaget utgår från regeringens nationella mål att garantera en livskraftig vargstam och en ambition att få en spridning av varg över hela Sverige, enligt Länsstyrelsen.

Miniminivåerna för varg och landets andra stora rovdjur, ses över minst vart femte år. Det är Naturvårdsverket som sedan fattar beslut om fördelningen efter förslaget från länsstyrelserna.

Så ser förslaget från mellersta förvaltningsområdet ut

Foto: Länsstyrelsen Dalarna

I förslaget får Dalarna åtta vargföryngringar, det är en ökning från de sju länet hade i den senaste fördelningen från 2014.

En föryngring betyder, enligt Länsstyrelsen, att man kan fastställa att det har fötts nya valpar i ett revir under året. Antalet konstaterade föryngringar ligger till grund för beräkningen av storleken på den svenska vargstammen. Idag beräknas en vargföryngring motsvara 10 vargar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.