Foto: Heiko Junge/TT

Vargar försvinner i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Varför finns det så få vargar i Dalarna? Frågan har väckts sedan vinterns varginventering visat att Dalarna är näst intill tomt på vargrevir, samtidigt som det finns gott om revir i de kringliggande länen. Tjuvjakt misstänks vara orsaken.

– Det är ganska uppenbart. Tjuvjakt är den mest tänkbara förklaringen. Det är inget fel på miljön i området och det finns gott om älg, säger Olof Liberg, verksam inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Varginventeringen har pågått hela vintern och börjar nu närma sig sitt slut. Hittills, fram till 1 mars, har man hittat 28 familjegrupper och 19 revirmarkerande par.

Vargar i Dalarna

Dessa är ganska jämnt utspridda över mellersta Sverige (Värmland, Västmanland och Gävleborgs län) men mitt i utbredningsområdet finns ett stort svart hål – Dalarna. I dagsläget känner man bara till en enda familjegrupp med utbredning helt inom länet.

Svart hål

– Det har funnits ett svart hål där ganska länge, mellan Siljan och gränsen mot Värmland. Men nu verkar eländet vara på väg att sprida sig. Nu är det tomt även en bit in i Värmland, säger Liberg.

På länsstyrelsen i Dalarna är man medveten om problemet. Enligt Lena Berg, handläggare på naturvårdsenheten, har man tidigare alltid haft flera familjegrupper i länet, som mest åtta, och i genomsnitt fem, varje år sedan 2009.

– Det är en tydlig nedgång. Vi befinner oss helt klart i en ny situation, säger hon.

Skottskador

Jonas Nordström, enhetschef på länsstyrelsen, säger att det regelbundet noteras varg i området.

– Men de klarar inte att etablera sig. Vi vet att det förekommer illegal jakt, och flera av de legalt skjutna vargarna har haft skottskador. Det har varit så i ett antal år, säger han.

Fortfarande återstår fyra veckor innan inventeringsperioden är över, men Lena Berg tror inte att läget kommer att förändras nämnvärt.

– Jag tror inte vi hittar några fler familjegrupper nu. Möjligen ett eller annat revirmarkerande par, säger hon.

Fakta: Varg i Sverige

Vargen (Canis lupus) var nästan utrotad i Sverige i mitten av 1970-talet. Men i slutet av decenniet vandrade några finsk-ryska vargar in i landet, och 1983 ägde en föryngring rum i Värmland. Detta lade grunden till den vargstam vi har idag.

Stammen har successivt växt sedan 1990-talet, men har visat tecken på att återigen minska de senaste åren. Förra vintern, 2017-2018, beräknades stammen bestå av 305 vargar, en minskning med 14 procent från vintern innan.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet