Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Än är inte sista ordet sagt” – se reaktionerna på Länsstyrelsens beslut om vindkraftverk på Ripfjället i Malung-Sälens kommun. Foto: SVT

Länsstyrelsen ger tillstånd till vindkraft på Ripfjället

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet att ett vindkraftsprojekt beviljas på Ripfjället i Malung-Sälens kommun. Beslutet väcker delade känslor i kommunen.

Projektet kommer att omfatta 26 vindkraftverk som får ha en maxhöjd på 250 meter.

Kommunledningen är nöjd med med dagens beslut.

Vindparken på Ripfjället

– Det handlar om pengar som kommer in till kommunen i slutändan, säger Mikael Östling (M) som är kommunalråd.

Motståndarna ska överklaga

Det är Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Dalarna som har beviljat företaget wpd Onshore Ripfjället AB att bygga vindkraftsparken. Tillståndet gäller i 35 år från det att beslutet vunnit laga kraft och kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

 – Vi får nu ägna julhelgen åt att snickra ihop ett överklagande, säger Arne Söderbäck, ordförande för Nej till vindkraft på Ripfjället.

Försvarsmakten sa nej

Området är till del utpekat av Energimyndigheten som riksintresse för vindbruk. Samtidigt har Försvarsmakten tidigare sagt nej till att bygga vindkraftverk där då området är av betydelse för deras lågflygningsverksamhet.

Vindkraften omdebatterad i Malung-Sälen

Under 2020 hölls en folkomröstning i kommunen om vindkraftsparken där nej-sidan vann.

Strax därefter meddelande det socialdemokratiska kommunalrådet Hans Unander att partiet och dess ledamöter avsåg att rösta ja till vindkraftsetableringen. Något som blev avgörande för etableringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet