Programmet Sverige möts direkt från Malung om vindkraftsfrågan. Foto: SVT

S säger ja till vindkraft på Ripfjället – går emot folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att nej-sidan vann folkomröstningen om vindkraft på Ripfjället i Malung-Sälens kommun så verkar det som att kommunledningen nu går emot den – och ändå vill rösta igenom vindkraftsetableringen. Det framkom under SVT:s livesända program Sverige möts: Direkt under onsdagskvällen.

När kommunledningen hade presskonferens dagen efter att resultatet av folkomröstningen fastställts, så ville Socialdemokraterna avvakta med att berätta hur de tänkt rösta till Ripfjällsetableringen.

Moderaterna meddelade på samma presskonferens att det rådde oenighet i partiet om frågan, men att man tidigare meddelat att de skulle följa valresultatet.

Vindparken på Ripfjället

– Därför kommer vi rösta nej, sa oppositionsrådet Mikael Östling (M) på presskonferensen.

Även Vänsterpartiet har meddelat att deras ledamöter planerat att säga nej, såväl som Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet Oberoende.

Centerpartiets Pär Kindlund och Liberalernas Thomas Ericsson – partier som sitter i den styrande majoriteten i kommunen – har tidigare sagt att de båda kommer rösta ja till vindkraftsetableringen men att de inte kommer styra hur partikamraterna i respektive partierna röstar.

Partimöte om frågan

Socialdemokraterna hade i måndags möte om frågan och hur partiet ställer sig till resultatet i omröstningen. Drygt 5000 personer av kommunens cirka 8000 röstberättigade skred till valurnorna i slutet på september och där nej-sidan vann med 52,5 procent av rösterna.

S kommer rösta ja

På onsdagskvällen, i direktsändningen av Sverige möts: Direkt, släppte dock kommunalrådet Hans Unander (S) bladet från munnen. Partiet och dess ledamöter har för avsikt att rösta ja till etableringen av de 30 stycken vindkraftsverken. Partiets röst har varit avgörande för etableringen och gör det möjligt för det tyska vindkraftsföretaget WpD att bygga 250 meter höga vindkraftverk på kommunens mark.

Tas upp i fullmäktige om några månader

Ärendet ska dock gå igenom flera kommunala instanser innan fullmäktige kan ta ställning till etableringen. Troligtvis kommer frågan att tas upp vid fullmäktiges sammanträde i slutet av december i år. Det är först då som vindkraftsetableringens vara eller icke-vara avgörs.

Folkomröstningen är enbart rådgivande, vilket betyder att kommunfullmäktiges ledamöter inte behöver ta hänsyn till resultatet.

Skrivelse från S, C och L

I en skrivelse säger nu majoriteten att vindkraftsetableringen kommer ha stor ekonomisk påverkan på kommunen, vilket inte går att bortse från. ”Vi har inte ändrat ståndpunkt i sakfrågan utan står fast vid vårt beslut. Vi är fortsatt positiva till en vindkraftspark på Ripfjället”, står det i skrivelsen som är undertecknad Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Så här sa kommunalrådet Hans Undander (S) direkt efter tv-sändningen om att man har för avsikt att gå emot folkomröstningen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet