Se tre svenska folkomröstningar som genomfördes på folkinitiativ. Foto: Johan Nilsson/TT

Framtvingade folkomröstningar körs över två av tre gånger

Uppdaterad
Publicerad

I de fall där folkomröstningar kommit till genom så kallat folkinitiativ följer kommunpolitiker valresultatet endast en av tre gånger. Det visar nya siffror som SVT tagit fram.
– Påtvingade kommunala folkomröstningar är ur ett demokratiskt perspektiv oftast ett elände, säger David Karlsson, professor på Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet.

SVT har gått igenom samtliga folkomröstningar som inrapporterats till Valmyndigheten och tillkommit på folkinitiativ de senaste tio åren. Av 30 folkomröstningar följde politikerna valresultatet vid endast nio tillfällen.

– Har väljarna vunnit folkomröstningen räknar de med att politikerna ska följa valresultatet, men oftast blir det inte så, säger David Karlsson.  

Bland de framtvingade folkomröstningar som genomförts de senaste tio åren hittar SVT bara två fall där folkinitiativets sida förlorade. En om att dela Botkyrka kommun och en gällande ett nybygge av en arrangemangshall i Bromölla. Båda två genomfördes 2014.

”Kan leda till splittring”

Det finns olika anledningar till att kommunpolitikerna kör över valresultatet i folkomröstningar som kommit till på folkinitiativ. Omröstningen kan till exempel gälla en process som redan är igång, vilket gör det svårare för politiker att följa resultatet. I andra fall har folkomröstningen gällt en fråga som i grunden inte är kommunal, eller så vill politikerna helt enkelt inte ändra beslutet.  

– Det kan leda till stor splittring i kommunen som varar i åratal och det leder också till brist på förtroende för demokratin. Det var inte vad de som jobbade fram lagen var ute efter, men detta har blivit resultatet, säger David Karlsson.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet