Plastbitarna har synts efter älvkanten. Räddningstjänsten lade ut länsar i älven för att underlätta uppsamlingen. Foto: Niclas Jolhammar/Vansbro räddningstjänst

Länsstyrelsen efter plastutsläppet: ”Vi bedömer att de rättat till det”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen besökte på onsdagen Vansbro reningsverk. Syftet var bland annat få en bild av vilka åtgärder som vidtagits för att undvika framtida utsläpp av så kallade biobärare från reningsverket.

– Det handlade om bristande underhåll, säger Jenny Sjöberg, miljöhandläggare vid länsstyrelsen om vad som orsakade utsläppet av 35-40 kubik plastbitar, sk biobärare, som används i reningsprocessen vid reningsverket.

Det var i slutet av augusti som utsläppet ägde rum. Det ledde till att ett 30-tal personer fick arbeta i en månad med att städa älven på plastbitar. Dala Vatten och Avfall som ansvarar för driften beräknar att 97-98 procent tagits upp. Men fortfarande finns alltså bitar kvar. Länsstyrelsen bedömer dock att det inte handlar om miljöfarliga mängder.

– Det finns inga direkta risker alls, om ett par decennier kan det spridas mikroplaster från bitarna, men det är inget större miljöhot, säger Jenny Sjöberg.

Saneringen är nu avslutad, men upptäcks ytterligare plastbitar så kommer reningsverket att sätta in punktinsatser för att få upp dem, enligt länsstyrelsen.

När det gäller åtgärder som vidtagits för att undvika framtida utsläpp så är hon nöjd med vad som gjorts.

– Det har bland annat satts upp galler så att inte biobärarna ska kunna komma ut, och de ska också se över sina rutiner, vi bedömer att de rättat till problemen, säger Jenny Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.