Christer Borg, ordförande för Älvräddarnas samorganisation, vill att det görs något åt de upprepade utsläppen från reningsverket. Foto: SVT/Niclas Jolhammar, Vansbro räddningstjänst

Utsläpp från Vansbro reningsverk polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

I augusti släppte Vansbro reningsverk ut runt 35-40 kubik så kallade biobärare av plast i Västerdalälven av misstag. Nu polisanmäls händelsen av miljöorganisationen Älvräddarnas samorganisation.

Det var den 30 augusti som plastbitarna släpptes ut i Västerdalälven av misstag. Enligt Dala Vatten och Avfall rörde det sig om en driftstörning.

En omfattande saneringsinsats inleddes där ett 30-tal personer från Frivilliga resursgruppen och Dala Vatten och Avfall med stöd av räddningstjänsten under en månad jobbat med att ta upp plastbitarna. I fredags avslutades insatsen, som beräknas ha kostat 1-1,5 miljon kronor.

Olika uppgifter om saneringsresultatet

Enligt Dala Vatten och Avfall har nu en majoritet av biobärarna tagits upp.

Enligt polisanmälan från Älvräddarna finns dock omfattande mängder plast som kvar i vattnet.

– Vi har fått uppgifter om att det rörde sig om runt 50 ton biobärare som man råkade släppa ut, och att 20 ton fortfarande finns kvar i vattnet, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, som nu polisanmäler Dala Vatten och Avfall.

– Jag vet inte vad det handlar om i vikt, men 35-40 kubik är ganska mycket, säger Roger Lundqvist, produktionschef på Dala Vatten och Avfall AB.

Att det skulle finns stora mängder kvar i vattnet dementerar han.

– Jag uppskattar att vi fått upp runt 97-98 procent, vi hade ju helst fått upp allting men det går tyvärr inte, säger Roger Lundqvist.

Upprepade utsläpp

Förutom det utsläpp som skett nu har miljöorganisationen fått uppgifter om att samma problem uppstått tidigare med utsläpp av biobärare, och att det i så fall rör sig om ett systemfel.

– Vi har fått information om att det blir problem vid högvatten, och att det i så fall rör sig om ett systemfel utan att det gjorts något åt det, vilket gör att vi nu gör en polisanmälan i hopp om att något görs åt saken, säger Christer Borg.

Roger Lundqvist bekräftar att samma sak hänt tidigare, men att det har handlat om mängder på runt en tiondels kubik. Varför de utsläppen skett är dock fortfarande oklart.

– Vi utreder fortfarande vad det beror på, säger han.

Internutredning tillsatt

En interutredning har tillsatts och till veckan ska representanter från länsstyrelsen besöka företaget.

– De vill veta vad som hänt och varför, säger Roger Lundqvist.

Den polisanmälan som gjorts kommentarer han såhär:

– Är det en anmälan gjord så måste en utredning göras, säger han och fortsätter:

– Har vi varit försumliga så får det visa sig i utredningen när händelsen blir genomlyst.

Biobärare

Plastbitar vars utseende påminner om pastahjul, som i reningsverket har en ”hud” av bakterier, som äter upp föroreningar, som en del av reningsprocessen.

Biobärarna är beroende av syre, och när de kommer utanför den miljö som finns i reningsverket tappar de de bakterier de har.

Källa: Dala Vatten och Avfall AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.