Så här såg det ut efter ett utsläpp för tre år sedan på stränder runt Idresjön. Foto: Länsstyrelsen

Plastutsläpp har skett även från andra reningsverk

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppet från Vansbro reningsverk av så kallade ”biobärare” av plast är inte det första som skett i länet. Vid åtminstone två olika tillfällen har tidigare utsläpp skett.

För tre år sedan skedde ett utsläpp efter en driftstörning från Idre reningsverk där runt två kubik plastbitar släpptes ut, vilket ska ha rört sig om 900 000 plastbitar. 1,2 kubik ska ha tagits upp i omgångar på stränder runt Idresjön, vilket betyder att flera hundratusen plastbitar fortfarande finns kvar.

Bolaget ska dock ha åtgärdat problemet så att det inte ska uppstå fler utsläpp.

Även bolaget i Malung-Sälen, Vamas, har haft utsläpp från två av bolagets reningsverk, Tällbyn och Stöten. I Tällbyn rörde det sig om runt 1 kubik plastbitar som 2016 släpptes ut av misstag.

– Det hade delvis att göra med att det var högt vattenflöde, vid högre belastning visar sig de här typen av problem, säger Anders Bergman, chef för vattentjänster vid Vamas.

Även här ska åtgärder ha satts in för att undvika framtida utsläpp.

Vilken påverkan plastbitarna har på miljön är oklart.

– Jag bedömer att det här handlar främst om nedskräpning, säger Jenny Sjöberg på Länsstyrelsen Dalarna, som dock också säger att biobärarna om några decennier kommer att brytas ner och spridas som mikroplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.