• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT Nyhetsbyrån

Länsstyrelsens uppmaning efter vargattacken

Under helgen ägde två ny attacker rum mellan Insjön och Sågmyra i Gimmenreviret.

Det senaste angreppet var alltså det femte inom loppet av en månad, och nu uppmanar Länsstyrelsen alla tamdjursägare inom reviret till extra försiktighet. Bland annat rekommenderas man att om möjligt, ta in djuren nattetid eller hålla dem nära gården, att sätta upp lapptyg, att använda flyttbara elstängsel och att öka den mänskliga närvaron i området.

– Det är mycket viktigt att man i detta läge vidtar åtgärder så att man så långt det är möjligt undviker fler angrepp säger Jonas Bergman, funktionssamordnare vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skyddsjaktsanökan ska bedömas

Länsstyrelsen har fått in ansökan om skyddsjakt med anledning av de tidigare attackerna, vilken kommer att behandlas under måndagen.

När länsstyrelsen gör bedömningar om skyddsjakt väger man in riskerna för allvarlig skada och möjligheten att förebygga detta.

– Vi ser allvarligt på händelserna i området, avslutar Jonas Bergman pressmeddelandet från Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Dalarna

Mer i ämnet