Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har mjölkbonden Kajsa rustat för att klara torka bättre – hör om hennes lärdomar från 2018. Foto: Niko Ago / SVT

Lantbrukare i Dalarna oroliga över torkan – men bättre rustade än 2018

Uppdaterad
Publicerad

”En klump i magen” – så beskriver mjölkbonden Kajsa Petersson i Horndal känslan när regnet uteblivit. Prognoserna spår en varm sommar och redan nu skapar det varma och torra vädret oro bland flera av Dalarnas lantbrukare.

Det har under en tid varit varmt och torrt väder men våren var kall vilket har gjort att grödorna har utvecklats senare än vanligt.

– Konsekvensen är att det blir en mindre vallskörd och det innebär att man inte får in foder till djuren, säger Anita Boman Daniels som är LRF:s ordförande i Dalarna.

”Blev ett uppvaknande”

Efter den varma sommaren 2018 har lantbrukare på olika sätt skapat sig en större beredskap, menar både LRF:s ordförande och Kajsa Petersson.

– 2018 blev ett uppvaknande och nu överlagrar man bland annat foder för att ha en buffert när det blir mindre skördar. Men det är inte alla som lyckats med det, säger Anita Boman Daniels.

I videon: Så har mjölkbonden Kajsa rustat för att klara torka bättre – hör om lärdomarna från 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.