Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
År 2022 blev bättre än väntat för lantbrukarna. Hör Ann Bhoman Daniels, ordförande i LRF Dalarna, förklara varför – och vad som är viktigast för lantbrukarna framöver. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

LRF i Dalarna: ”Intresset för ekologiskt och svenskproducerat har tvärvänt”

Uppdaterad
Publicerad

I början av förra året var oron stor för att många lantbrukare skulle tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av kraftigt höjda kostnader för drivmedel, el och gödsel. Men nu kan LRF summera 2022 som bättre än befarat – något som spelar stor roll när ytterligare utmaningar väntar under det här året.

– Svenskproducerat och ekologiskt har varit trendigt men nu har det tvärvänt och det enda som konsumenterna bryr sig om är priset, säger Anita Boman Daniels, ordförande i LRF Dalarna.

”Intresset har tvärvänt”

Livsmedelsföretagens senaste trendmätning visar att konsumenter i allt större utsträckning väljer bort svensk/lokalproducerat.

Svensk/lokalproducerat har i sju år toppat listan på vilka konsumenttrender som påverkar livsmedelsföretagen mest. Men när matpriserna nu har ökat så har det åkt ner till en fjärde plats och toppar gör istället dagligvarukedjornas egna märkesvaror. En trend som LRF märker av bland sina medlemmar.

– Oron är nästan större nu, framförallt när det gäller konsumtionen. Dessutom påverkar räntehöjningarna nu och vi är en hårt belånad bransch, säger Anita Boman Daniels.

2022 blev bättre än väntat

Att 2022 blev ett bättre år än väntat för lantbrukarna spelar stor roll inför kommande utmaningar.

– Det hade varit väldigt illa om vi kommit från ett dåligt år och gått in i nästa med stor oro, säger Anita Boman Daniels.

Därför blev 2022 ett bättre år än väntat – se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.