Lantbrukaren Emrik Forssén har fått dubbelt så mycket vallskörd i år jämfört med ett normalår. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Lantbrukaren Emrik Forssén utanför Falun: ”Har fått dubbelt så mycket skörd som ett normalår”

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Emrik Forssén är i full färd med att ta hand om vallskörden. Att den är så bra i år ger honom ny energi till att fortsätta med sitt arbete på lantbruket i Bengtsheden.

– I år känns det jätteroligt på många sätt. Det här ger en energi att hålla på ett tag till, hade det bara varit nödår hade man nog tröttnat till sist, säger Emrik Forssén.

Han var som många andra drabbad av torkan 2018 men i år fyller han foderlagren.

Emrik Forssén driver lantbruk tillsammans med en kollega i Bengtsheden i Falu kommun och de ska snart skörda den andra omgången vall.

– Återväxten ser rätt bra ut för den lilla tid som gått efter den första. Efter den här skörden ska vi se om vi behöver ta ytterligare en eller om det räcker med två.

Kan producera mer

Att få en bra skörd ger en viss lättnad ekonomiskt, framför allt efter de tuffa år som har varit efter torkan 2018.

– All vall vi skördar omvandlas ju till sådant människor kan äta så som kött och mjölk. Så ju mer gräs vi får ihop och ju bättre näringsvärde det har, desto mer kött och mjölk kan vi producera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.