Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunikationschefen Lotta Larson berättar vad som hände när brevet upptäcktes. Foto: Johan Lundahl/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pulver tros vara ofarligt – insats vid länsstyrelsen i Falun avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Ett larm om ett misstänkt farligt ämne på länsstyrelsen i Falun inkom under onsdagsförmiddagen. Vid 15-tiden på eftermiddagen meddelade polisen att pulvret tros vara ofarligt och tidigare insatser avslutas.

Länsstyrelsen Dalarna är utrymd efter att ha fått ett brev med misstänkt pulver. Rapporter har kommit från flera håll i länet om pulverlarm på flera länsstyrelser.

– Vi har utrymt lokalerna och har räddningstjänst och polis på plats för att utreda vad som hänt, säger kommunikationschef Lotta Larson.

Enligt Larson kom det som ett brev och de som tar hand om breven märkte att det var något som verkade vara konstigt med det.

Personal slog larm

– Vi har en rutin för den här typen av händelser och den rutinen har följts. Personalen som tog emot brevet larmade chefen som larmade vidare uppåt och sen utrymdes kontoret. Vi vet inte hur många som är evakuerade än. Många jobbar hemifrån, men de som var här står ute på gatan nu, säger Larson.

Olaga hot mot grupp

I nuläget rubriceras händelsen som olaga hot mot grupp, ,men detta kan komma att ändras menar Mats Öhman, polisen presstalesman i region Bergslagen.

– Det finns inga nationella direktiv men vi utgår ifrån att det blir en samlad utredning. Man har i nuläget inte kunna styrka om det rör sig om det är något farligt ämne, säger Mats Öhman.

En förundersökning har inletts.

Tidigare polisinsats avslutad

Vid 15-tiden meddelade polisen på sin hemsida att de avslutat insatsen efter det att Nationella bombskyddet gjort bedömningen av att pulvret är ofarligt. Avspärrningarna vid länstyrelsen i Falun är hävd och patrullerna har lämnat området.

Brevet är tagit i beslag och det skrivs en anmälan om olaga hot och sabotage mot myndighet. Polisen meddelar att det inte finns någon misstänkt och att motivet är okänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.