Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis och räddningstjänst utanför länsstyrelsen i Visby på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Pulverlarm hos flera länsstyrelser samtidigt – polispådrag

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen larmades polis och räddningstjänst till länsstyrelser runt om i landet efter att brev med misstänkt innehåll hittats. I nuläget finns det inga rapporter om skadade och enligt polisens första analyser är pulvret som hittats i brevet ofarligt.

Vid niotiden kom det första larmet från länstyrelsen i Västerås. Något form av pulver i ett kuvert hittades när posten öppnades på onsdagsmorgonen. 

Efter det följde larmen från länstyrelserna efter varandra. Totalt larmades polis och räddningstjänst till 18 av 21 länsstyrelser runt om i landet efter att misstänkta försändelser hittats. Polisen har nu inlett flera utredningar om olaga hot mot grupp.

”En attack mot länsstyrelserna”

Enligt Västerbottens länsråd Lars Lustig ska det i försändelserna utöver ”ett vitt sockerliknande pulver” också ha funnits ett brev.

– Det här är enligt mitt vokabulär en attack mot länsstyrelserna. I den meningen ska man se det här som en allvarlig händelse, säger han.

Flera till sjukhus

Analys pågår på samtliga platser. Under eftermiddagen bekräftade polisen att pulvret i ett stort antal fall visat sig vara ofarligt.

I Linköping fördes två personer från Länsstyrelsen Östergötland till sjukhus med ambulans, enligt regionens ambulansrapport till medierna. Även i Blekinge fördes en person till sjukhus. I bägge fallen visade analysen senare att pulvret var ofarligt.

– När det gäller de två personerna som har förts till sjukhus så var det en ren rutinåtgärd. Ingen av dem har några symtom, säger Per Åhlin som är pressansvarig vid Länsstyrelsen Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen fick länsstyrelsen i Västerås ett brev med pulver. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen. Foto: Hanna Eklund/SVT

Här är de drabbade länsstyrelserna

Nyköping

Jönköping

Halmstad

Linköping

Östersund

Örebro

Falun

Umeå

Luleå

Västerås

Uppsala

Växjö

Karlskrona

Kalmar

Malmö

Visby

Härnösand

Stockholm

Länsstyrelsen Västra Götaland, Värmland samt i Gävleborg har inte mottagit någon försändelse, men vidtog säkerhetsåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.