Foto: Alberto Lozano/SVT

Pulverlarm på flera länsstyrelser samtidigt – Gävleborg inte drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Flera länsstyrelser har under onsdagsmorgonen larmat om misstänkta försändelser. I flera fall rör det sig om brev innehållande vitt pulver. Länsstyrelsen i Gävleborg har än så länge inte upptäckt något misstänkt föremål.

– Än så länge har vi inte fått något larm från länsstyrelsen i Gävleborg, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson i Region Mitt.

Vidtagit säkerhetsåtgärder

På länsstyrelsen i Gävleborg jobbar man på som vanligt, men har vidtagit vissa säkerhetsåtgäder.

– Vi har stängt av postlokalen för säkerhets skull och pratat med folk som jobbar där, men än så länge har ingenting hittats, säger Erik Lennmalm, säkerhetschef Länsstyrelsen Gävleborg.

Postnord uppger även för SVT att länsstyrelsen i Gävleborg bett om att inte få sin post utdelad i dag med hänvisning till de andra misstänkta försändelserna.

18 av 21 länsstyrelser drabbade

Enligt polisen verkar det ha varit synkroniserat och någon form av postförsändelse. Minst 18 av 21 länsstyrelser har drabbats. De som inte drabbats är Västra Götaland, Värmland och Gävleborg.

Polisens första analyser blev klara på eftermiddagen och visar att pulvret som hittats i breven är ofarligt. 

Radioaktiva ämnen, gift eller sjukdomar är olika saker som ett pulverbrev kan innehålla.

Den huvudsakliga rädslan är mjältbrandssporer som kan orsaka svår lunginflammation följt av blodförgiftning om de andas in.

Risken att pulverbrev innehåller något farligt är liten.

Källa: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.