Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen hittas på länsstyrelsen i Umeå ett kuvert som innehöll pulver. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt försändelse på Länsstyrelsen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Flera länsstyrelser har under onsdagsmorgonen fått misstänkta försändelser. Strax efter klockan 10 upptäcktes en misstänkt försändelse på länsstyrelsen i Umeå. Strax efter klockan 15 meddelade polisen att pulvret var ofarligt.

– Det var en i personalen som öppnade försändelsen och såg ett vitt pulver. Tre ur personalen som vistats i närheten av försändelsen tas nu omhand, säger Lars Lustig, länsråd.

Klockan 10:16 på onsdagsförmiddagen larmades SOS om ett eventuellt utsläpp av farligt ämne på länsstyrelsen och polisen var strax på plats.

– Vi ska kontrollera en försändelse, mer än så vet vi inte nu, säger Marie Andersson, presstalesperson på polisen.

SVT:s reporter på plats rapporterar att räddningstjänsten har omhändertagit brevet med det misstänkt farliga innehållet.

Försändelsen bortförd

Strax efter klockan 11 hade det misstänkta föremålet avlägsnats från Länsstyrelsen.

– Den är inte kvar i huset, säger Magnus Hansson, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Västerbotten.

Länsstyrelsen valde att skicka hem personal som befann sig i byggnaden. Beslutet är en säkerhetsåtgärd då informationen om försändelsen och om hotet är knapphändig, meddelar mydigheten.

Liknande larm har under förmiddagen kommit från länsstyrelserna på ytterligare 18 platser i landet. I vissa fall ska kuverten som upptäckts innehålla ett vitt pulver.

Under eftermiddagen meddelade polisen att man bedömer pulvret som skickats till länsstyrelserna som ofarligt och skriver på sin hemsida: Insatsen är nu avslutad eftersom att Nationella bombskyddet har gjort bedömningen att pulvret är ofarligt och därefter har det tagits ett nationellt beslut om att avsluta insatserna.

Polisen har avslutat sitt arbete på platsen

16:13 meddelar polisen i Umeå att polisens arbete på platsen är avslutat, det finns inga uppgifter om personskador. Försändelsen är tagen i beslag och ska analyseras och spårsäkras. Polisen uppger att försändelsen är ofarlig och att en anmälan om hot mot grupp upprättats. Ännu finns ingen misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.