Lars Adaktusson firar KD:s framgångar under valnatten. Nu är det klart att han tar plats i riksdagen via personröster från Dalarna. Foto: Jessica Gow, TT

Lars Adaktusson (KD) blir dalapolitiker

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) tar plats på Dalabänken i riksdagen efter att ha toppat Kristdemokraternas lista i länet. Men ännu är hoppet inte helt ute för Lennart Sacrédeus från Mora att göra honom sällskap.

Adaktusson, född i Jönköping och bosatt i Stockholm och Bryssel, toppade KD:s lista i Dalarna och Norrbotten. På övriga listor i landet återfanns hans namn längre ner bland kandidaterna. I Norrbotten blev det inget KD-mandat men i Dalarna gick det bättre. Tio procent, eller 1 158 stycken, av KD:s personröstare kryssade Adaktussons namn.

Hoppet inte ute för Sacrédeus

Det finns dock en öppning för kristdemokraten Lennart Sacrédeus från Mora att göra comeback i riksdagen som han var en del av under Fredrik Reinfeldts första period som statsminister, 2006-2010.

Om allianspartierna är med och bildar regering och Lars Adaktusson då tilldelas en ministerpost tar Sacrédeus den kristdemokratiska platsen på Dalabänken.

– Det vore fantastiskt att få komma tillbaka, har Sacrédeus sagt till SVT.

Missade riksdagsplats med 769 röster

Det fanns en möjlighet till för Lennart Sacrédeus att ta en plats i riksdagen. Hade KD fått 769 röster till i riksdagsvalet hade det inneburit ytterligare ett mandat – från Västmanland. Då hade Adaktusson tagit det mandatet eftersom han procentuellt sett fick fler kryss där än i Dalarna och en plats för Sacrédeus hade då öppnats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.