Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet håller Larysa i en träningsomgång med SVT:s reporter, och hon berättar om att både svenskan och kroppen kommer att bli starkare på gymmet! Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Larysa var tränare i Ukraina – nu blir hon funktionär på ett gym i Falun

Publicerad

Larysa Kozii flydde från Zaporizjzja i Ukraina till Dalarna kort efter krigsutbrottet 2022. Sedan dess har hon lagt mycket kraft på att lära sig svenska, och nu ska hon få in en muskel i yrkeslivet genom ett ideellt uppdrag på ett gym i Falun.

Larysa Kozii var bland annat grundskollärare, fitnesstränare och rehabiliteringsinstruktör i sitt hemland. Nu har hon hittat ett sätt att använda sina kunskaper i Sverige.

Värd på gym

Hon skickade ett mejl med sitt CV till en träningsanläggning i Falun, och fick svaret: ”Hej Larysa, så roligt att du vill bli funktionär hos oss”. Nu ska hon börja som gymvärd, men förhoppningen är att hon ska få leda egna gruppträningar i framtiden.

SVT Nyheter Dalarnas reporter träffade henne inför inskolningen och fick testa ett ordentligt träningspass signerat Larysa Kozii. Se hur det gick i videoklippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.