Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om projektet och hur Karyna Solohub tänker kring att etablera sig i Sverige: ”Många funderar på att stanna här” Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Ukrainare på hal is – integrationsprojekt tog friluftsdag på Lugnet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i oktober har ett 80-tal ukrainska flyktingar från hela Dalarna varit med i projektet Work for Ukrainians. Syftet är att hjälpa till med jobb och integration. På onsdagen var det dock helt andra aktiviteter som gällde: Bandy och sparkåkning på Lugnet i Falun.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa ukrainska flyktingar ut i jobb, säger projektledaren Janna Sporre-Gyll vid Folkuniversitetet som är ett av de studieförbund och organisationer som erbjuder ukrainare svenskundervisning och hjälp med att integrera sig i samhället.

Intiativtagaren till Somalia bandy

Friluftsdagen på Lugnet var ett initiativ av Kjell Söderberg som bland annat ligger bakom Somalia bandy. Nu bjöds alltså Ukrainare på skridskois, sparkåkning och korvgrillning, som omväxling till studierna.

Framgångsrikt projekt

Enligt Janna Sporre-Gyll är projektet Work for Ukrainians, som drivs med hjälp av medel från Europeiska socialfonden,  framgångsrikt

 – Nu börjar vi inrikta oss mot näringslivet och vi har fått ett fint gensvar, säger Janna Sporre-Gyll som bedömer att många av deltagarna är på väg mot riktiga jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.