– En låtskrivare som vi samarbetat mycket med nämnde de här dikterna redan för några år sen men då nappade vi inte, men nu känns det väldigt spännande, säger basisten Trond Korsmoe.
Poeten och nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt (1864-1931) från Folkärna i Dalarna har gjort sig känd för att ofta använda sig av landsbygden i sina texter. Han var aktiv samtidigt som bland andra Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Larz Kristerz hade dock ingen relation till Karlfeldts dikter innan projektet drog igång.
– Men när man fick de här texterna förstod man att han var en stor diktare, säger gitarristen och sångaren Anders Tegnér.
Texterna är en utmaning
Just nu är Larz Kristerz upptagna med att spela julshower men planen är att gå in i studion för att spela in skivan i januari och en första singel väntas komma i mars.
– Utmaningen är att lära sig alla texter, det är väldigt mycket text, säger Peter Larsson som sjunger och spelar gitarr.
Bandet säger att låtarna kommer gå att dansa till men som lyssnare kanske man kommer vilja sätta sig ner och lyssna lite djupare. Något som kan påverka deras kommande konserter.
– Vi funderar lite på konserthuslokaler och den typen av spelningar, säger Peter Larsson.
”Hoppas folk tar det till sig”
Ett annat dalaband som gjort succé med att tonsätta dikter är Mando Diao som 2012 släppte albumet ”Infruset” med Gustaf Frödings dikter. Det blev succé och deras ”Strövtåg i hembygden” röstades fram som den bästa låten på Svensktoppen genom tiderna.
Larz Kristerz hoppas så klart att även Karlfeldt ska falla musiklyssnarna i smaken.
– Man vill ju egentligen att allt man gör ska bli succé. Men man kan bara göra det man själv tror på, sen får man hoppas att folk tar det till sig, säger Peter Larsson.
Erik Axel Karlfeldt
1864 – Föds den 20 juli i Karlbo utanför Avesta.
1895 – Ger ut första diktsamlingen ”Vildmarks- och kärleksvisor”.
1904 – Väljs in i Svenska Akademien.
1921 – Köper en gård i Sjugare by i Leksands kommun.
1931 – Avlider den 8 april och begravs i hemsocknen Folkärna. Samma år tilldelas Karlfeldts diktning postumt nobelpriset i litteratur.
Källa: Karlfeldtsamfundet