• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I branta partier, med lutning ungefär som i en svart backe, som ligger utanför pister och leder bör man se upp, menar fjällräddaren Ingemar Sköldner. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Lavinfara i Sälenfjällen – men ingen allmän turistinformation om risken

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu betydande lavinfara i Sälenfjällen, en trea på den femgradiga skalan. Men det finns ingen allmän information om det till alla turister i området.

– Väldigt bristfälligt här i Sälen, säger fjällräddaren Ingemar Sköldner.

Det finns lokala lavintekniker i Sälenområdet som bedömt att lavinfaran nu är betydande och att det därför är farliga förhållanden i branta områden utanför pister och preparerade leder.

Men Sälenfjällen och övriga norra Dalarna omfattas inte av de statliga lavinprognoser som utfärdas längre norrut i landet.

– Vi borde vara med där. Det går laviner också här, säger Ingemar Sköldner.

Skoterklubb lägger upp videor

För skidanläggningarna Hundfjället och Tandådalen läggs en del textinformation ut om lavinläget i den branta terrängen intill skidliftarna.

Annars finns ingen allmän lavininformation alls i Sälen.

– Det är bara skoterklubben häruppe som på eget bevåg lägger ut egna videor med en del information, säger Ingemar Sköldner.

Naturvårdsverket har tidigare förklarat att de inte har lavinprognoser i Dalarna för att det inte finns tillräckligt med sluttningar och lavinfaror, i förhållande till resten av den svenska fjällkedjan norrut.

När är det lavinfara?

Risken för laviner bedöms på en femgradig skala.

Nivå 1: Förhållandena är säkra i allmänhet. Laviner möjliga endast vid stor belastning som till exempel flera skid-/snowboardåkare samtidigt eller snöskoter i sluttningar brantare än cirka 40 grader.

Nivå 2: Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och undvik de farligaste platserna. Laviner möjliga i sluttningar brantare än cirka 30 grader vid stor belastning.

Nivå 3: Farliga förhållanden. Var mycket försiktig med var och hur du åker. Laviner möjliga i sluttningar brantare än cirka 30 grader vid liten belastning som till exempel en ensam skid-/snowboardåkare.

Nivå 4: Mycket farliga förhållanden. All vistelse i branta sluttningar avrådes såväl som områden under branta sluttningar. Laviner troliga i sluttningar brantare än 30 grader vid liten belastning.

Nivå 5: Mycket farliga förhållanden. Undvik helt all lavinterräng. Stora till extremt stora spontanlaviner kan förväntas i måttligt branta sluttningar flackare än 30 grader.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.