Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Peter Joon resonerar om verksamhetens kostnader inför vintern och 2023. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Leksands knäckebröd: 14 miljoner i ökade kostnader senaste året

Uppdaterad
Publicerad

Flera industrier i Dalarna drabbas hårt av de ökade elpriserna. På företaget Leksands knäckebröd i Leksand har elkostnaderna ökat dramatiskt det senaste året.

– Det har aldrig varit så här stora variationer, både spannmålspriser och energipriser på marknaden, säger vd:n Peter Joon.

SVT Nyheter Dalarna har skickat ut en enkät till elva stora företag i länet, bland annat Spendrups, Arctic paper och Semper, om hur de påverkas av elpriset. Tio företag svarade och samtliga berörs av elpriserna på ett eller annat sätt.

Företaget Semper skriver till exempel: ”De ökade kostnaderna för oss skickas tyvärr vidare i form av ökade priser.”.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

De flesta företag svarar att ökade kostnader i nuläget inte påverkar anställda i form av till exempel permitteringar. Ovako svarar dock: ”På en del områden har vi dragit ned vår kapacitet vilket inneburit att en del visstidsanställda inte fått förlängda kontrakt.”

Ökade med 174 procent

Leksands knäckebröd, som funnit i snart 100 år, är ett av företagen som fått kraftiga kostnadsökningar nu.

– Även om vi handlar upp lokal el ökar ändå våra elpriser enligt marknaden med 174 procent. Det är 14 miljoner kronor för oss i ökade kostnader, det är mer än vår årsvinst som ska absorberas i kostnader inför 2023, säger Peter Joon.

Hör vd:n på brödföretaget om deras planer på att få ner kostnaderna, och hur företaget värmer upp fabriken – i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet