Leksands kommundirektör Göran Wigert beskriver situationen som den svåraste på 20 år. Foto: SVT

Leksands kommun tvingas till besparingar – saknas 30 miljoner kronor per år

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett par år med starka ekonomiska resultat ser läget nu mörkare ut för Leksands kommun. Prognosen är att det kommer att fattas runt 30 miljoner kronor per år framöver.

– Det håller inte. Vi tittar på olika sätt att komma i balans, säger Leksands kommundirektör Göran Wigert.

Kommer ni att behöva varsla om uppsägningar?

– Jag hoppas att vi kan klara oss utan det men jag kan heller inte utesluta att det kan bli så.

2018 blev kommunens underskott 9 miljoner kronor och prognosen för 2019 är att det kommer fattas 14 miljoner. Samma dystra prognos gäller åren 2020-2022. Läget är enligt Göran Wigert det svåraste på 20 år.

Skolan en ökad kostnad

De ökade kostnaderna som satt kommunen i den här sitsen hittas bland annat i skolan och socialtjänsten, enligt kommunens egen information.

– Vi har inte lyckats anpassa våra kostnader i grundskolan och gymnasiet när det blivit färre elever så det finns en överkapacitet i orgnaisationen. Fler och fler barn och unga drabbas också av psykisk ohälsa vilket lett till att vi tvingats placera dem i familjehem och på institutioner. Nödvändiga insatser men det kostar oss stora pengar.

”Gnet-år” väntar

Nu väntar enligt Göran Wigert ett ”gnet-år” där kommunen hoppas kunna spara fem miljoner kronor på att hålla igen.

– Det är inte långsiktigt hållbart men vi får hålla igen på fortbildningar, resor och vakanstillsättningar. Kanske en del inköp också. Besparingarna kommer att märkas internt men målet är att våra kommuninvånare inte ska märka någon försämring av våra tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.