Majoriteten i Leksands kommun föreslår att Djura skola ska stängas i höst. Foto: SVT

Nedläggningen av Djura skola i Leksand överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en överklagan skickats in till förvaltningsrätten i Falun över beslutet som togs tidigare i april att lägga ner Djura skola i Leksands kommun.

Det fortsätter storma kring nedläggningen av Djura skola.  Det var den 8 april som kommunfullmäktige i Leksand tog beslut om att byskolan ska läggas ner till hösten. Nu har en överklagan mot beslutet skickats in till förvaltningsrätten.

Beslut taget på lösa grunder

I överklagan ges bland annat kritik mot att kommunen haft för lite på fötterna för att ta ett korrekt beslut och att man inte gjort de analyser man är ålagd att göra. Enligt överklagan så presenteras en ”undermålig eller snarare obefintlig barnkonsekvensanalys”. Det påpekas också att varken en ordentligt risk- och konsekvensanalys eller miljöanalys har gjorts innan beslutet togs.

Nedläggningshot mot Leksandsskolor

I överklagan står bland annat:

”...att beslutet inte är genomtänkt eller att man inte har gjort några som helst risk- och konsekvensanalyser.”

”Det har under flera år ropats på hjälp från bybor om att vilja utveckla skolan men inte fått gehör av kommunen”

Vill se så att allt gått rätt till

Bakom överklagan står Susanne Mattes Gärtner som bor i Djura-bygden och som menar att bygden kommer dö när skolan läggs ner.

– Jag ser barnen i skolan och en bygd leva upp när skolan finns här. Det är viktigt att Djura inte blir bortglömt. Tydligen så är det långt att åka till Djura men kort för oss att ta sig in till Leksand, säger hon.

Hon säger att hon hoppas på att förvaltningsrätten kollar så att allt i beslutet gått rätt till väga.

– För folk, vuxna och barn är besvikna. Jag vill säga till eleverna att jag har gjort allt i min makt för att skolan ska vara kvar.

Susanne menar att beslutet känns ogenomtänkt och att kommunpolitikerna inte varit öppna för en dialog med Djura-borna gällande förslag och idéer från till exempel föräldrar.

Barnen demonstrerade

Beskedet om skolans nedläggning fick barnen i Djura och deras familjer att manifestera för rätten till en byskola, och dagen efter beskedet meddelade Socialdemokraterna att de vill att kommunen ska utreda ifall de borde satsa mer på kommunens skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshot mot Leksandsskolor

Mer i ämnet