Här manifesterar Djuraborna i kampen om byskolan. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Här manifesterar Djuraborna i kampen om byskolan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen samlades en stor del av befolkningen i Djura till en manifestation och fotografering för sin nedläggningsdömda byskola.

De borgliga allianspartierna i Leksands kommun har sagt att på kommunfullmäktige den åttonde april ska beslutet tas – då de 21 elever som finns på lågstadiet i dag är för få för att skolan ska drivas vidare. 

Men Djuraborna tänker inte ge upp.

Nedläggningshot mot Leksandsskolor

– Vi ser på möjligheten att få hit en friskola, men det jobbas så klart på att få kommunen att ändra sig, säger Karin Park som är med och organiserar motståndet mot kommunens avvecklingsplaner.

”Fantastiskt att få fler att flytta hit”

– Det vore fantastiskt att få fler att flytta hit, men det finns inga hus kvar. Kommunen har vissa utvecklingsplaner, men ingen för Djura, säger Karin Park.

– Avyttrar man skolan här så hindrar man effektivt all inflyttning av barnfamiljer. Jag tror det inte är så genomtänkt, säger djurabon Emil Nilsén som ser Djura som en lockande by för pendlare att bosätta sig i om det finns en skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshot mot Leksandsskolor

Mer i ämnet