Hör varför Stina och Anne-Marie manifesterar för Djura skola. Foto: SVT

Hundratals manifesterade för byskolan i Djura

Uppdaterad
Publicerad

I februari lade Alliansen i Leksand fram ett förslag om att Djura skola ska läggas ned, på grund av det låga elevantalet. Den 8 april tas det formella beslutet om nedläggningen. Under lördagen samlades hundratals personer för att visa att de vill ha kvar skolan.

Frågan om nedläggning av byskolor i kommunen är en fråga som sträcker sig över ett år bakåt i tiden. I februari 2018 kom grundskolecheferna med en rekommendation att lägga ner byskolorna i Djura och Gärde.

Beslut tas 8 april

Alliansen föreslog i februari i år att Djura skola ska läggas ned, men att övriga byskolor ska få vara kvar. Alliansen har tillräckligt med mandat för att styra över kommunfullmäktiges beslut och den 8 april tas det formella beslutet huruvida skolan ska läggas ned eller inte.

Demonstrerar – igen

Föräldrar har tidigare protesterat mot nedläggningshotet och under lördagen var det dags igen, när både barn och vuxna slöt samman i kampen om att behålla skolan.

En av dem som syntes till var hockeyprofilen Nils-Olof ”Djura” Olsson. Han berättade vikten av att ha byskolorna kvar och inte bara satsa på Noret, alltså centrala Leksand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.