Foto: Leksands kommun

Förslag i Leksand: Lägg ner skolorna i Djura och Gärde

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolecheferna rekommenderade idag skolpolitikerna i Leksands kommun att lägga ner skolorna i Djura och Gärde.

Det är utifrån en utredning om grundskolan som gjordes under hösen som de högsta cheferna nu lämnar förslaget att stänga två av skolorna helt och att omorganisera de övriga.

– Vår utgångspunkt är att ge eleverna undervisning av hög kvalitet och erbjuda en likvärdig skola som klarar att väga upp skillnaderna i elevernas förutsättningar, säger sektorchef Carin Fredlin i ett uttalande.

Förslaget presenterades för politikerna i utskottet för lärande och stöd under måndagen. framöver kommer de politiska partierna att informeras. för att förslaget ska bli verklighet krävs ett beslut i kommunfullmäktige.

Förslaget i korthet:

•     Skapa en gemensam 7-9 skola i nuvarande Sammilsdalskolan

•     att antalet F-6-skolor minskas från åtta till fyra. Två av F-6-skolorna hamnar i Leksand, en i Insjön och en i Siljansnäs

•     att skolorna i Tällberg och Ullvi blir F-3-skolor

•    att skolorna i Djura och Gärde läggs ner

Förändringarna ska enligt rekommendationen genomföras under etapper med start redan i höst. I samband med skolstarten 2020 ska alla förändringar vara genomförda.

Leksands kommuns hemsida kan man läsa mer om hur förslaget påverkar respektive skola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshot mot Leksandsskolor

Mer i ämnet