I Leksand gjorde varje invånare i genomsnitt tio lån på bibblan förra året. Foto: Christine Olsson/TT

Leksingarna lånar flest böcker i länet

Uppdaterad
Publicerad

I Leksand gjorde varje invånare i genomsnitt tio bibliotekslån förra året, vilket gör leksingarna till Dalarnas flitigaste bibliotekslånare.

Statistiken gäller totalt antal lån på folkbibliotek i kommunen förra året dividerat med antal invånare.

– Visst är det roligt att vårt arbete lönar sig eftersom vi satsar mycket på biblioteket men det roligaste är att folk faktiskt läser, säger Mats Brandt, enhetschef för bilioteket.

Han säger att de bland annat satsar mycket på skolbibliotek just för att barn och ungdomar ska läsa mer och utveckla sin läsförståelse.

Efter Leksand kommer Vansbro och Säter med nästan nio lån per invånare och hela tio kommuner ligger över rikssnittet som förra året var sex stycken bibliotekslån per invånare. Statistik för Borlänge kommun saknas dock.

På sista plats i Dalarna hamnar Älvdalen där det gjordes drygt fyra lån.

De stora skillnaderna beror enligt Svensk biblioteksförening på att vissa kommuner har mer tillgängliga bibliotek, med exempelvis generösa öppettider och ett bra geografiskt läge, än andra.

Foto: Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.