Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Lena” berätta om hur hon överlevde misshandeln från sin partner, och varför hon vill dela sin historia. Foto: Johan Lundahl/SVT

Lena flydde från partnerns våld: ”Jag ville inte dö”

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev så svårt misshandlad av sin partner att hon inte kände igen sig själv när hon tittade sig i spegeln. Men hon lyckades fly. Idag lever hon med skyddad identitet och vill nu hjälpa andra som hamnat i samma situation.

– Kan jag bara hjälpa en så räcker det, säger Lena, som egentligen har ett annat namn.

Hon kallar sig själv för en överlevare och är en av många kvinnor som misshandlats av närstående.

– Det är viktigt att man dokumenterar och sparar det man är med om. Det kan vara allt från dagboksanteckningar till sms och bilder man tar med mobilen. Det gäller att man har bevis som håller i en rättegång, säger Lena.

Länsstyrelsen kartlägger våldet

Enligt en sammanställning som länsstyrelsen i Dalarna just nu arbetar med var 20 procent av alla misshandelsbrott som blev handlagda förra året riktade mot kvinnor.

– Vi arbetar med att få fram statistik på hur många kvinnor i länet som utsatts för våld i nära relationer. Men att få en tydlig bild över hur många som tvingats fly och idag lever med skyddad identitet är svårt, säger Rusmira Perez Dervisic vid länsstyrelsen i Dalarna.

Ökning enligt polisen

Enligt polisregion Bergslagen så har det under året skett en ökning gällande brott i nära relation som går till åklagare.

Generellt sett så har de inkomna ärendena också ökat i Dalarna. Från januari till oktober i år är antalet 17 procent fler än det var under hela 2022.

– Vi måste höja medvetenhet gällande det här och vi måste hitta sätt att ta hand om överlevarna. Vi måste också bli bättre på att hitta de som är ensamma och säger: ”Vad fan gör jag nu?” säger Lena.

Brott mot kvinnor i Dalarna 2022

Våld mot kvinnor

  • Anmälda brott – 1136

Brott i parrelation (målsägare kvinnor)

  • Anmälda brott – 660

Våldtäkt mot vuxna kvinnor

  • Anmälda brott – 138

Brott med hedersmotiv mot kvinnor

  • Anmälda brott – 28

Källa: Länsstyrelsen i Dalarna/Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.