Lever under dödshot från nazister – ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Niko Ago jobbade i flera år med att granska nazistiska Gyllene gryning i Grekland. Han lever under dödshot och har sökt uppehållstillstånd i Sverige – något han nu fått avslag på.

– Det var en chock, jag hade absolut inte väntat mig det beslutet, säger Niko Ago.

Över 2.000 hot

Han säger att han har mottagit drygt 2.000 hot från nazistiska Gyllene gryning efter att ha avslöjat kopplingar mellan organisationen och organiserad brottslighet i Grekland.

Han sökte sig till Sverige och har bott här drygt två år tack vare ett stipendium för hotade journalister.

Han hade hoppats att situationen i Grekland skulle förändras men eftersom den inte gjort det och hans stipendium nu tagit slut, har han inte sett någon annan utväg än att söka asyl i Sverige.

Han visar upp mail där han hotas.

– Prova att komma tillbaka till Grekland, skriver de, prova, säger Niko Ago.

Vill utvisa familjen till Albanien

Han är albansk medborgare men har bott de senaste 25 åren i Grekland, där han arbetat och där han också har sin släkt.

På grund av medborgarskapet vill Migrationsverket utvisa honom, hans sambo och deras två och ett halvt år gamla dotter till Albanien, trots att han saknar koppling till landet.

– Jag har inte mark, inte hem, inte jobb, inte släkt. Allt jag hade i Albanien har jag nu i Grekland, säger Niko Ago, som tror att Migrationsverket tagit beslutet enbart på grund av hans nationalitet.

Litar inte på myndigheterna

Han säger att han inte litar på det skydd som grekiska eller albanska myndigheter kan ge honom.

– 50 procent av poliskåren i Grekland röstade på nazisterna i det senaste valet, hur kan jag lita på dem? säger Niko Ago, som säger att hotet från Gyllene gryning även finns i Albanien.

– Jag har levt under stor press i sex år nu. Jag kan inte sova och jag har tappat 15 kilo de senaste fem-sex åren, säger Niko Ago. 

Kommentar från Migrationsverket

SVT Nyheter Dalarna har under två veckor sökt en talesperson från Migrationsverket utan resultat. Personal på Myndighetens presstjänst säger följande i en kommentar:

”Niko har sökt asyl i Sverige och begärt skyddsstatus som flykting. Migrationsverket har bedömt att han saknar sådana skyddsskäl. Migrationsverket tar endast ställning till om internationellt skydd ska beviljas. Migrationsverket utreder inte närmare huruvida han sedan väljer att bo i Grekland, utan han utvisas till det land han är medborgare i.”

Det offentliga biträdet Mark Safaryan kommer inom kort att lämna in ett överklagande av beslutet till migrationsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.