”En kopia av nynazistiska Gyllene Gryning”

Uppdaterad
Publicerad

Under senare år har Nordiska motståndsrörelsen, NMR, blivit alltmer synliga på gator och torg. Journalisten Niko Ago ser stora likheter mellan organisationen och det nynazistiska partiet Gyllene gryning i Grekland.

Niko Ago, som under flera år har arbetat som journalist i Grekland, lever idag under dödshot sedan han bevakat Gyllene gryning. Han ser stora likheter mellan det partiet och Nordiska motståndsrörelsen som kommer att demonstrera i Borlänge på första maj.

– Det är samma ord som de använder. Jag tror att de (NMR) bara har gjort en kopia, säger Niko Ago.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Precis som Gyllene gryning gjort i Grekland har NMR på senare tid satt upp soppkök, samt försöker agera så kallade trygghetsvärdar på badhus och nattvandra runtom i landet.

– De ”säljer” trygghet till folket, ”vi är här för er”. Men nej, i varje demokrati som fungerar bra är det staten som skapar trygghet, säger Niko Ago.

NMR bildades på 90-talet

Nordiska motståndsrörelsen bildades under slutet av 1990-talet och hette till en början Svenska motståndsrörelsen. Under senare år har de blivit alltmer aktiva och anordnat torgmöten.

I december 2013 attackerade medlemmar ur organisationen en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp och skadade flera privatpersoner och poliser. Flera av organisationens medlemmar är dömda för våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Ett hot mot rikets inre säkerhet

Säkerhetspolisen ser Nordiska motståndsrörelsen som den nazistiska grupp som utgör det största hotet mot rikets inre säkerhet. I en rapport 2009 skrev Säkerhetspolisen såhär om Nordiska motståndsrörelsen: ”Organisationen har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution.”

I juli 2015 registrerade Nordiska motståndsrörelsen ett parti. I deras partiprogram kan man läsa att de vill följande: ”Omedelbart stoppa massinvandringen. Repatriering av merparten av alla som inte är etniska nordeuropéer eller närbesläktade folkslag ska inledas så fort som möjligt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Mer i ämnet