Här är gesten som Oredsson åtalas för. Foto: Fredrik Almroth

Nazisten Vera Oredsson överklagar hetsdom

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagar den tidigare nazistledaren Vera Oredsson domen som fann henne skyldig till ringa hets mot folkgrupp efter en händelse i Borlänge den 1 maj 2016. För att hovrätten ska ta upp målet krävs ett prövningstillstånd.

I slutet av februari dömdes Vera Oredsson till 4 000 kronor i dagsböter för ringa hets mot folkgrupp sedan hon fotograferats med ena armen uppsträckt i vad som kan tolkas vara en Hitlerhälsning under en demonstration i Borlänge.

Oredssons försvarare, Henrik Mansfeld, skriver i överklagandet att det finns skäl att ifrågasätta tingsrättens fällande dom då den ”endast grundat sig på ett fotografi av Vera Oredsson”.

Han menar också att det faktum att polisen som åklagaren kallat som vittne inte själv sett händelsen, samt att fotografen som tog bilden inte upptäckt vad han fotograferat förrän i efterhand talar emot tingsrättens beskrivning av händelsen.

Oredsson själv hävdar att den höjda armen i själva verket är en vinkning till de motdemonstranter som samlats i samband med Nordiska motståndsrörelsens möte i Liljeqvistska parken.

– Det är löjligt, jag vinkar till clownerna som var där, jag har inte råd att göra hitlerhälsningar, sa Vera Oredsson till SVT Nyheter Dalarna i samband med att polisanmälan gjordes.

Läs mer: Alla artiklar om demonstrationerna under 1 maj i Borlänge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Vera Oredsson

Mer i ämnet