88-årig kvinna polisanmäls för nazihälsning

Publicerad

Vera Oredsson, 88, profil inom nazistiska kretsar i Sverige, polisanmäls av nätverket We Are Dalarna för hets mot folkgrupp.

Enligt polisanmälan gjorde Vera Oredsson en hitlerhälsning under Nordiska motståndsrörelsens möte i Liljeqvistska parken i Borlänge under 1 maj. Vera Oredsson menar att det handlar om ett missförstånd.

– Det är löjligt, jag vinkar till clownerna som var där, jag har inte råd att göra hitlerhälsningar, säger Vera Oredsson till SVT Nyheter Dalarna.  

Säkra på sin sak

Nätverket We Are Dalarna är däremot säkra på sin sak.

– Hon vet mycket väl vad hon gör. Hon har både incitament och uppsåt, säger Elias Lodin, talesperson för nätverket We Are Dalarna.

Omfattande polisanmälan

Nätverket har satt ihop en omfattande polisanmälan som de både kommer att lämna in själva och göra tillgänglig via sin facebooksida för allmänheten. Tanken är att besökare ska skriva ut anmälan och lämna in själva. 

– Vi vill inte att folk ska kunna gå runt och heila ostraffat, vi vill kunna erbjuda människor att delta i att skapa förändring, säger Elias Lodin.

Läs mer: Alla artiklar om demonstrationerna under 1 maj i Borlänge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Första Maj i Borlänge

Mer i ämnet