Foto: SVT Grafik

Borlänges (V) kommunalråd i ordkrig med partikamrater

Publicerad

Leif Lindström, kommunalråd och vänsterpartist i Borlänge kommun, är mycket kritisk till situationen inom sitt eget parti. Han vänder sig bland annat emot att det skickats brev med kritik om honom till partiets ordförande i Dalarna.

I samband turbulensen har vänsterpartiets ordförande i Borlänge valt att ta en paus.

Mycket tycks kretsa kring händelserna som utspelade sig 1 maj i Borlänge. Inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Liljeqvistska parken dumpades en kärra med gödsel på platsen.

Kritiserade dumpande av gödsel

Att Leif Lindström kritiserade agerandet fick enligt honom själv partikamrater att vända sig mot honom. Ett brev underskrivet flera vänsterpartister i Dalarna, varav ingen från Borlänge, skickades till partiets ordförande i Borlänge Sebastian Nilsson. Enligt Leif Lindström var det en uppmaning att ”ta itu med de som anses politiskt förtappade”.

– Och det var ju jag som var förtappad och lite gubbig, säger Leif Lindström till SVT Nyheter Dalarna.

– Jag har jobbat länge inom politiken, 58 år, så man kan säga att jag har lite erfarenhet. Jag tycker att det inte är imponerande att välta ett lass skit. Om det är gubbigt så är jag väl en gubbe. Jag kan ju tycka att de som skrivit brevet är snorungar, fortsätter han. 

Tagit paus i sitt uppdrag

Vänsterpartiet i Borlänges ordförande Sebastian Nilsson, som tog emot brevet, har nu tagit en paus i sitt uppdrag. För att försöka få ordning på meningsskiljaktigheterna inom partiet har vänsterpartiets distriktsstyrelse i Dalarna fattat beslut om att anlita en organisationskonsult som ska arbeta med att förbättra organisationen och samarbetsklimatet i partiföreningen och distriktet. 

– Vi tar händelserna på stort allvar särskilt då vår ordförande valt att ta en paus. Det här problemet är ingenting som vi känner igen. Därför tar vi in konsulten för att reda ut vad som verkligen hänt, säger Cecilia Ronsten som är distriktsordförande i Dalarna.

– Det är en bra början, säger Leif Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Första Maj i Borlänge

Mer i ämnet