Elever gör dokumentär om Tess Asplund

Uppdaterad
Publicerad

Tre elever på Hagagymnasiet har gjort en dokumentär om Tess Asplund, kvinnan som blev världskänd när hon ställde som framför nazisterna i Borlänge på första maj 2016.

Det började som ett skolprojekt och för eleverna Madelene Nilsson, Sofia Tervonen och Wilma Olde var det stort att få träffa Tess Asplund. Tess Asplund blev världskänd efter nazistdemonstrationen i Borlänge.

Öga mot öga med Nordiska motståndsrörelsen

Omkring 300 medlemmar tågade på Borlänges gator under nazistiska Nordiska motståndsrörelsens på första maj. Lika många motdemonstranter fanns på plats. Det som sedan blev det mest omtalade från den dagen var en bild på just Tess Asplund, tagen av Expos fotograf David Lagerlöf.

Tess Asplund rusade ut på gatan och ställde sig, med uppsträckt hand, öga mot öga med Nordiska motståndsrörelsens första led. Och i just den sekunden fångade David Lagerlöf händelsen med sin kamera.

Spreds över hela världen

Bilden spreds som en löpeld över hela världen och har bland annat jämförts med Hans Runessons klassiska bild ”kvinnan med handväskan”, en bild från 1985 på en kvinna i Växjö som slår sin väska mot en demonstrant från Nordiska rikspartiet.

En av årets mest inspirerande kvinnor

När brittiska BBC utnämnde de hundra mest inspirerande och inflytelserika kvinnor år 2016 var även Tess Apslund med på den listan.

– Tess betyder ganska mycket för oss här i Borlänge i och med att hon gjorde det här på första maj, säger en av dokumentärmakarna Madelene Nilsson.

– Jag tycker att hon var helt fantastisk som person, så det var väldigt stort att få träffa henne. Hon var väldigt energisk och väldigt framåt, säger Wilma Olde.

Dokumentär om Tess Asplund

Eleverna imponerades av hennes engagemang och vill nu själva engagera sig för att hjälpa andra människor. Det började med att eleverna hade en arbetsuppgift i samhällskunskap där de skulle beskriva en av demokratins hjältar och då bestämde sig Madelene, Sofia och Wilma sig för att träffa Tess Asplund.

– Det händer en sak och så glömmer man att det har hänt, men hon har ju verkligen blivit stor för att hon har jobbat med det så länge och gör verkligen sin röst hörd, Sofia Tervonen.

– När vi träffade henne så berättade hon att det bara var en impulsgrej hon gjorde. Så berättade hon även för oss att det inte bara är hon, vi är så många fler i Sverige som står upp för demokratin.

Väckte stor nyfikenhet på skolan

Tjejernas möte med Tess väckte nyfikenhet på hela skolan.

– Våra klasskompisar blev lite nyfikna på vad det var vi höll på med och ville verkligen se vad vi hade gjort. Sen är det många lärare som också har engagerat sig mycket och har velat hjälpa oss, rektorn och hela skolan verkligen, säger Madelene Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer