Hans Runessons tog den klassiska bilden ”Kvinnan med handväskan” från Växjö 1985. Foto: Hans Runesson/privat

Hans Runesson: ”Lika aktuellt idag som för 31 år sen”

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen bakom den klassiska bilden ”Kvinna med handväskan” ser tydliga paralleller till det nu virala fotot av Tess Asplund från första maj i Borlänge.

Det är nu 31 år sedan som fotografen Hans Runesson tog den klassiska bilden ”Kvinna med handväskan”.

– Det var Nordiska partiet som demonstrerade i Växjö. Jag minns att det var en laddad och mycket hård stämning. Bilden från Borlänge visar samma hårda stämning. Det är lika aktuellt idag, säger Hans Runesson till SVT Nyheter Dalarna.

Dalarna – 1 maj Borlänge

En ny klassiker

Bilden på kvinnan som slår en demonstrant i huvudet med en handväska har blivit en klassiker och många menar att fotografen David Lagerlöfs bild på Tess Asplund från demonstrationerna vid första maj i Borlänge kommer att bli lika känd. På en dag har den fått stor spridning i nyhetsmedierna och på nätet.

– Bilden har fått en viral spridning som är ganska galen. Det blippar till i mina sociala medier mest hela tiden, säger David Lagerlöf till SVT.

Gick ut i gatan

Det var när omkring 300 medlemmar från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tågade på Borlänges gator första maj som den nu omtalade bilden togs. Den föreställer en kvinna som med knuten näve står mitt i demonstrationståget rakt framför tre personer från NMR.

– Hon står kvar där och jag tycker mig se att hon spänner blicken i en av ledarna ur den här nazistorganisationen. Och nazistledaren verkar också stirra tillbaka på henne, säger David Lagerlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Mer i ämnet