Foto: David Lagerlöf, Expo

Här är bilden från 1 maj i Borlänge som sprids över nätet

Uppdaterad
Publicerad

En bild på en kvinna, med en höjd knuten näve, som står i vägen för tre män som demonstrerar för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det är vad som krävs för att nätet ska explodera. Fotografiet har redan kallats för årets bild av mängder av människor på sociala medier.

Omkring 300 medlemmar tågade på Borlänges gator under nazistiska Nordiska motståndsrörelsens på första maj. Lika många motdemonstranter fanns på plats. Men det mest omtalade från den dagen är bilden på en motdemonstrant som står med en höjd knuten näve framför tre personer från Nordiska motståndsrörelsen. Det är David Lagerlöf, fotograf på Expo, som har tagit bilden.

I samma ögonblick som kvinnan rusade ut på gatan och ställde sig öga mot öga med Nordiska motståndsrörelsens första led, fångade han händelsen med sin kamera.

För SVT Nyheter Dalarna berättar han om ögonblicket.

– Jag blir förvånad när jag ser att den här kvinnan tar steget rakt ut i gatan och ställer sig där ganska resolut. Jag inser att okej, det här kan bli en potentiellt farlig situation, säger David Lagerlöf.

Vill att den ska bli årets bild

”Sån styrka, sånt mod! Inte bara den här aktionen, men också bilden är så fantastisk, den kommer gå till historien!”, skriver en person som har kommenterat bilden.

Nu vill många att den ska bli årets bild. En del hoppas att den blir lika känd som ”kvinnan med handväskan”, en bild från 1985 på en kvinna i Växjö som slår sin väska mot en demonstrant från Nordiska rikspartiet.

– Hon står kvar där och jag tycker mig se att hon spänner blicken i en av ledarna ur den här nazistorganisationen. Och nazistledaren verkar också stirra tillbaka på henne, säger David Lagerlöf.

Det slutar med att polisen kommer fram och avlägsnar kvinnan.

– Bilden har fått en viral spridning som är ganska galen. Det blippar till i mina sociala medier mest hela tiden.

Lika aktuell idag

Fotografen Hans Runesson, som tog den klassiska bilden ”Kvinna med handväskan” för 31 år sedan berättar hur det var när han tog bilden.

– Det var Nordiska partiet som demonstrerade i Växjö. Jag minns att det var en laddad och mycket hård stämning. Bilden från Borlänge visar samma hårda stämning. Det är lika aktuellt idag, säger Hans Runesson till SVT Nyheter Dalarna.

Se mer från första maj i Borlänge här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.