I drygt en månad har arbetet med att konvertera bilen till ett sex kvadratmeter stort hem varit igång. Nu håller Lif Hydén och Fabian Omne på att bygga bilens köksdel och trots att ingen av dem har snickrat innan har processen gått bra, berättar Lif Hydén.
– Vi har haft höga krav på att det ska bli bra. Det gäller att låta det ta tid och inte ta några genvägar, vi vill ju att det ska hålla.
Tankarna på projektet har funnits sedan 2015 då de i ett halvår bodde i en bil i Australien. Planen är att bilen ska vara redo att flytta in i på heltid i om två veckor. Då börjar resan ut i Europa.
– Vi insåg att det bara är att göra det – för det blir kanske aldrig perfekt timing. Vår största passion är att resa och vi vill uppfylla den här drömmen, säger Lif.
”Man träffar mer folk”
För att få det att gå ihop ska de samtidigt frilansa med foton och texter, och ser ett mobilt kontor som en möjlighet till flexibilitet.
– När man bor på en så liten yta måste man ta sig ut. Så det är mindre yta och få materiella saker men det blir ett rikare liv på så sätt att man upplever så mycket mer – man är mer ute i naturen och träffar folk på ett annat sätt.
Fakta: Tiny house-rörelsen
Minihus-trenden, ”downsizing” eller ”compact living”, började som en social rörelse i USA på 1990-talet som tog ordentlig fart efter finanskrisen 2008. Det handlar om människor som väljer att permanent bosätta sig i små hus som ofta är på hjul.
Många har hakat på trenden med små, ofta mobila, hem. De byggs från grunden och sätts på släp, eller är ombyggda skåpbilar och bussar.
Det som från början var ett svar på bostadsbrist och ekonomisk kris handlar nu, för många i västvärlden, mer om ett ställningstagande för ett nedskalat liv med färre materiella saker och mer själslig ro.
Många som bor så här gör det för att komma närmare både familjen och naturen samtidigt som de har friheten att byta plats att bo på.
Källa: thetinylife.com