Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till Linda och sonen Alvin och hör varför de är i behov av Orsas modell att låta en närstående passa honom nattetid mot ersättning från kommunen. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Linda kan tvingas byta jobb – när Orsa tar bort barnomsorg nattetid

Uppdaterad
Publicerad

I sommar läggs barnomsorg på obekväm arbetstid ner i Orsa. Modellen där kommunen anställt privatpersoner som tar hand om barnen har blivit för dyr.

För nattarbetande Linda Leandersson innebär beslutet att hon kanske måste byta jobb.

– Man ska inte behöva ha ett måndag till fredags-jobb 7–16, för att få ha barnomsorg. Det är jättetråkigt att de tar bort det.

Närstående får betalt av kommunen

Linda Leandersson och hennes sambo Sebastian Jemth bor i Orsa med sonen Alvin 1,5 år. Sebastian jobbar i Norge varannan vecka och Linda arbetar natt inom vården.

De nätter som Alvin behöver barnomsorg betalar kommunen timlön för att en person, som familjen valt, tar hand om sonen.

– Risken finns att jag behöver kolla mig om efter ett annat jobb, säger Linda Leandersson.

Finns det inget annat alternativ?

– Ett alternativ är att Sebastian börjar jobba hemma, men det får vi ta en diskussion om längre fram i så fall.

Kommunen: ”Vi har överskridit budget”

Enligt Orsa kommun är modellen som testats i fyra år inte optimal. Framförallt har kostnaderna skenat. Under 2023 kostade barnomsorgen 1,4 miljoner kronor – en miljon mer än man räknade med vid starten 2020.

Enligt Susann Lindblad (C), ordförande i utskottet för lärande, kräver den ekonomiska situationen omprioriteringar för att klara kärnverksamheten. Samtidigt finns förståelse för behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid:

– Vi kommer att utreda möjligheten att i framtiden ha omsorg i annan form, men då i våra egna lokaler, säger Susann Lindblad (C).

I klippet: Så ser föräldern Linda på att barnomsorgen på natten snart försvinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.