Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från manifestationen i Ludvika och hör de som studerar på Brunnsvik berätta varför skolan betyder mycket för dem. Foto: Charlotte Pettersson/SVT.

Linda-Marie manifesterade för folkhögskolan: ”Den betyder allting”

Publicerad

På tisdagen manifesterade företrädare för folkhögskolor runt om i landet – bland annat i centrala Ludvika där fokuset låg på Brunnsviks folkhögskola.

– Det är som en stor familj, säger Linda-Marie Kollin som studerar på skolan.

Huvudsyftet med manifestationen var att visa hur viktig folkhögskolan är som skolform. Trots att regeringen skjuter till 100 miljoner kronor till folkhögskolorna i höstbudgeten menar de som manifesterar att pengarna inte är tillräckligt för att folkhögskolorna ska uppfylla sitt syfte.

Linda-Marie Kollin sökte sig till Brunnsvik när det var svårt att hitta jobb under pandemin. Hon bestämde sig då för att börja plugga och hittade Brunnsvik efter lite sökande på nätet.

Finns flera fördelar

– Folkhögskola är ju perfekt för oss som inte har utbildning och är lite skoltrötta, säger hon.

Ibrahim Alqasarwe studerar också på Brunnsvik. Han menar att det har varit bättre för honom att lära sig svenska på folkhögskola än på andra sorters skolor.

– Det är svårt att gå vidare med svenskan på andra skolor. Här är det lite lättare, det är färre uppgifter och mer aktiviteter.

Hör mer om tisdagens manifestation i klippet ovan.

På folkhögskola går det att studera olika kurser:

Allmänna kurser som riktar sig till den som saknar grundskole- och gymnasieutbildning och därför har svårt att studera vidare eller att etablera sig på arbetsmarknaden.

Profilkurser (särskilda kurser) finns bara inom folkhögskolan och har en inriktning mot ett speciellt ämnesområde. Kurserna kan vara inriktade på till exempel konst, musik, media, teater eller friskvård.

Sommar/helg/veckokurser ges i en mängd olika ämnen, ofta med olika konstnärliga eller estetiska inriktningar.

Distanskurser

Det finns också kurser som görs i samarbete med kommuner och arbetsförmedlingar.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.