Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kollar vilka knutar som finns” – så resonerar socialdemokratiska Liza Lundberg om att bilda majoritet Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Liza Lundberg (S) om maktskiftet i Falu kommun: ”Hoppas ge svar om två veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir maktskifte i Falu kommun – igen. Diskussioner förs nu över partigränserna för att forma en stark majoritet.

– Arbetet med att bilda en majoritet och undersöka de möjligheter som finns drog jag igång redan på valnatten, säger Liza Lundberg, Socialdemokraterna.

Under förra mandatperioden styrde Centerpartiet tillsammans med Moderaterna, Liberalerna, Falupartiet och Kristdemokraterna.

I den preliminära rösträkningen har Socialdemokraterna i Falun fått 20 mandat i kommunfullmäktige, men det krävs 31 för egen majoritet.

Valet 2022 Falun

– Vår utgångspunkt är att vi sonderar brett och jag upplever att de andra partierna också vill se en starkt majoritet, säger Liza Lundberg (S).

Hon vill inte gå närmare in exakt på vad diskussionerna har handlat om.

”Kan inte sitta lugnt i båten”

– Nu väntar fortsatta samtal för att se vilka knutar som finns och om vi kan lösa upp dem på ett enkelt sätt för att se om det är värt att fortsätta diskussionerna.

Det har ofta blivit maktskiften efter val i Falu kommun – partierna har turats om att styra i olika konstellationer.

– Vi kan inte sitta lugnt i båten nu utan vi måste hela tiden återvinna förtroendet hos väljare och kommuninvånare, säger Liza Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Falun

Mer i ämnet