Lokala ägg i Söderhamns kommunala kök

Uppdaterad
Publicerad

Flera äggproducenter i Söderhamnsområdet ska nu börja leverera ägg till kommunens kök.

Lokalproducerat i kommunala kök är ovanligt i Sverige, så landsbruksminister Eskil Erlandsson (C) tog sig upp till en äggproducent i Söderala i dag för att se hur det går till.

Från och med den första mars i år ska Susanne och Conny Mårtenssons hönsgård i Söderala ska börja leverera ägg från sina cirka 25.000 höns, till områdets skolkök och äldreboenden.

Gävledala – Val2014/miljö

– Nu är vi äntligen i mål med den här resan. Det har varit lite jobbiga turer. Vi har lämnat in två gånger nu, men det har blivit överklagat. Så nu är det tredje gången vi lämnar in, och den här gången har vi kommit så långt att vi skrivit under avtalet, berättar Susanne Mårtensson.

Det är lagen om offentlig upphandling där kommunen måste välja den vara som både har lägst pris och som klarar de svenska kvalitetskraven som gör att lokalproducerade varor i kommunala kök inte är någon vanlig syn i dag. Det finns ofta större producenter utomlands och på andra orter i Sverige som kan leverera varor till kommunerna för ett lägre pris än de lokala producenterna.

Men Eskil Erlandsson tror att bristen på lokalproducerat har med något annat att göra:

– Jag tror det har mycket med tradition att göra. Många kommuner börjar nu dela på sina upphandlingar, köper ägg för sig och ost för sig och så vidare. Innan har väldigt många handlat mat bara, och inte bara ägg och potatis, utan även ris – och det finns inte några lokala producenter som odlar ris.

I Gävleborgs län är det flera lokala producenter som fått ett undantag från lagen om offentlig upphandling, vilket gör att de nu börjar leverera sina varor till kommunerna.

Susanne Mårtensson som alltså är en av dessa, är mycket nöjd.

– Det känns jätteroligt att äntligen få köra igång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Val2014/miljö

Mer i ämnet