arkivbild. Stadsjurist Leif Nilsson tycker att det är bra att skadeståndsfrågan nu är avgjord. Foto: Hannes Forssell/SVT

Löneskandalen i Falun: Kommunen får en miljon i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Skadeståndsfrågan i den så kallade löneskandalen är löst. Parterna har genom förlikning kommit överens om en summa som ska betalas tillbaka till kommunen.

– Ja vi har kommit överens om en förlikning som vi stadfäst i domstol, säger Leif Nilsson, stadsjurist i Falu kommun.

För tre år sedan avslöjade SVT Nyheter Dalarna att en son till en enhetschef på Falu kommun avlönats i 14 år utan att jobba. Hovrätten dömde tidigare i år chefen till villkorlig dom och samhällstjänst och sonen till villkorlig dom och dagsböter.

Löneskandal i Falu kommun

Skadeståndsfrågan, där Falu kommun krävde totalt 2,2 miljoner kronor, är nu också avgjord.

Enligt en överenskommelse som gjorts ska den tidigare enhetschefen betala 800 000 i skadestånd till kommunen. Hennes son ska betala 250 000 kronor.

– Vi har tittat på hovrättsdomen där det rekommenderas ett skadestånd på 1,3 miljoner, vi har utgått från det och kommit fram till den här summan, säger Leif Nilsson.

Hur kommer det sig att ni valde förlikning?

En huvudförhandling kan ta lång tid, man gör en bedömning hur lång tid det kan ta och det kan bli kostsamt i och med rättegångskostnader till exempel, säger Leif Nilsson.

Kommunen kan dock få tillbaka mer pengar än vad man nu förhandlat fram. Skadeståndet på en dryg miljon är exklusive sociala avgifter. De sociala avgifterna, ungefär 500 000 kronor, kan gå att få tillbaka från Skatteverket.

– Jag kommer lämna in en ansökan om det närmaste veckan, säger Leif Nilsson.

I och med att skadeståndsfrågan nu är klar är ärendet avslutat för Falu kommuns del.

– Det har varit en lång och jobbig process både för kommunen och jag tänka mig för motparten också, det är säkert bra att vi kan gå vidare från vardera håll, säger Leif Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet