Sofia och Lotta Lirkas i Rättviks som gifte sig i kyrkan redan 2010, tycker det blir konstigt att säga att Gud finns för alla, och samtidigt låta präster välja om de vill viga samkönade. Foto: Lotta Olin/SVT

Lotta Lirkas om kraven att viga samkönade: ”Det är äntligen dags”

Uppdaterad
Publicerad

Lotta och Sofia Lirkas gifte sig i Stiftsgårdens kapell i Rättvik i maj 2010, bara ett halvår efter att det blivit möjligt för homosexuella att vigas i kyrkan. För dem är det viktigt att det ställs krav på nya präster att viga samkönade par. 

– Det är äntligen dags. Jag har stått vid bordskanten och ätit bordssmulor hur länge som helst. Nu får det vara nog, säger Lotta Lirkas som under många år jobbat med bland annat likabehandlingsutbildningar inom Svenska kyrkan i Rättvik.  

I höst kandiderar hon för öppen kyrka i kyrkovalet.

kyrkovalet 2021

Präster kan fortfarande neka

Frågan om att det ska ställas krav på präster att viga samkönade är åter aktuell inför kyrkovalet. För trots att det varit möjligt för personer av samma kön att gifta sig i kyrkan i mer än elva år, kan präster fortfarande neka till att förrätta vigseln.

Det här vill flera nomineringsgrupper ändra på.  

När Lotta och Sofia träffades var det inte möjligt för dem att gifta sig i kyrkan. Nåt som var viktigt då båda är troende och Gud är viktig i deras liv.  

– Eftersom vi båda är förankrade i kyrkan, ville vi ha välsignelsen att få gifta oss inför Gud”, säger Sofia Lirkas, diakon Svenska kyrkan. 

I klippet berättar Lotta och Sofia mer om vad deras vigsel betydde och om sina tankar kring prästers rätt att vägra viga samkönade. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet