Lotta Lotass, arkivbild. Foto: TT

Lotta Lotass får Dan Andersson-priset 2018

Uppdaterad
Publicerad

Poeten, författaren och dramatikern Lotta Lotass från Mockfjärd tilldelas årets Dan Andersson-pris.

Pristagaren tillkännagavs på fredagen vid Dan Andersson-sällskapets stora vårträff. Priset delas ut till diktare och författare som verkar i Dan Anderssons anda eller till någon som bidragit till att skapa kunskap och förståelse för Dan Anderssons liv och författargärning. I år tilldelades Lotta Lotass priset med motiveringen:

”Den litterära giganten Lotta Lotass är en sprängkraft i den svenska litterära myllan. Hennes ordkonst vågar sig ständigt fram på nya och oprövade vägar. Lotass litterära undersökningar och upptäcktsfärder i språkets möjligheter, teknologins historia, fantasins kraft, ödsliga byar, människor och landskap – i samverkan med läsarna – är i en klass för sig. Ordkonstnären Lotta Lotass är samtidigt i sanning frände med Dan Andersson.”

Priset har delats ut sedan 1963 och det är medlemmarna i sällskapet som föreslår pristagare. Priset kommer att delas ut vid Luossafesten i augusti vid den årligen återkommande Dan Andersson-veckan i Ludvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.