Hör Anders Drottjas tips till den som blir utsatt: ”Absolut inte konfrontera”. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

LRF: ”Drabbade vågar inte anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Drottja är krisberedskapsansvarig på LRF, och han ser mycket allvarligt på att lantbrukare utsätts för olika former av hot och attacker.

– Det är ett hot mot hela demokratin att folk tycker att dom kan ta sig rätten att trakassera och stoppa verksamhet.

Tidigare var det främst minkfarmar som utsattes för olika attacker men nu drabbas allt fler branscher enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) – bland annat kaninuppfödare, nöt- och mjölkproducenter och äggproducenter.

De senaste ett och ett halvt åren åren har det bland annat hållits manifestationer vid kosläpp på våren, och lantbrukare har blivit utsatta i hemmet och i sociala medier.

Vågar inte anmäla

En undersökning som LRF gjort visar att allt fler lantbrukare inte vill skylta med att de har djur av oro för djurrättsaktivister.

Bland de som har större djurhållning är det ungefär var tredje lantbrukare som mörkar att de har djur till exempel genom att inte visa det på sociala medier.

– Man är orolig för att bli en måltavla, säger Anders Drottja vid LRF.

Efterlyser hårdare straff

Från LRF:s sida vill man bland annat att det ska blir hårdare straff när lantbrukare blir utsatta för olika former av hot och attacker.

De vill också att polisen till exempel ska kunna sätta begränsningar för hur och när manifestationer får hållas utanför en gård.

– Man måste se att det här är systematisk förföljelse i vissa fall och då måste man kunna ta till vissa lagar som till exempel olaga förföljelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.