Foto: Anders Hansson/SVT

LSS-boende får skarp kritik av IVO – “Det är många brister”

Uppdaterad
Publicerad

LSS-boendet Dallotsen i Djurås får skarp kritik av IVO. Det handlar bland annat om otillräcklig bemanning, otillåtna tvångsmetoder och ofullständig journalföring.

Boendet riktar sig till personer mellan 18 och 45 år som har någon diagnos inom autismspektrum.

“Hos oss kombinerar du ett tryggt boende med daglig verksamhet och en meningsfull fritid”, skriver de på sin hemsida.

Intervjuat boende och personal

Det var i slutet av förra året som Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, inledde en undersökning av förhållandena på boendet efter en anmälan.

Dels har en inspektion gjorts på platsen, dels har man intervjuat boende, personal och chefer och dessutom har IVO tagit del av den skriftliga dokumentation som funnits på Dallotsen. Granskningen har varit omfattande och när den nu är klar så visar den på ett flertal stora brister.

IVO ser allvarligt på bristerna

Det är en lång rad allvarliga brister som IVO slagit ned på och som man nu kräver återgärder av. Ägarbolaget Nytidas ansvariga chef Katarina Hult avböjer en intervju men säger att företaget ser allvarligt på kritiken och tänker göra en omstart av Dallotsen.

I klippet hör du IVO:s inspektör kommentera granskningen samt får höra mer om vad kritiken består i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer