Falu kommun riskerar straffavgift. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Falu kommun kan få en miljon i straffavgift för LSS-hantering

Uppdaterad
Publicerad

Ett år och åtta månader efter ansökan har den unga vuxna fortfarande inte fått plats på LSS-boende i Falu kommun. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser att belägg för dröjsmålet saknas och vill att kommunen döms till en miljon kronor i straffavgift.

En ung vuxen ansökte om plats på LSS-boende i Falu kommun sommaren 2018, fick det beviljat i februari 2019, men har än i dag ingen bostad. Platsbrist ska enligt uppgift vara skälet till att processen dragit ut på tiden, men IVO anser att kommunen brustit i sitt ansvar och yrkar därför på maximalt straffbelopp för Falu kommun, en miljon kronor.

”Den enskilde väntar fortfarande på en bostad ett år och åtta månader efter att det gynnande beslutet fattades vilket inte kan anses skäligt.” skriver IVO till förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.